Prof. Alexander Minnaert levert met zijn pre-conference workshop en twee keynotes, op zowel het internationale als Nederlandstalige Programma, diverse inspirerende bijdrages aan de ECHA2022 Conferentie deze zomer in Den Haag. Alexander vraagt aandacht voor de stem van de leerlingen die we “dubbel bijzonder” noemen, geïnspireerd door onderbouwde inzichten vanuit praktijk en wetenschap. Hij geeft een warm en bevlogen pleidooi om grensverleggende uitdagingen aan te gaan zonder de bestemming vooraf te kennen. Om samen het groeipotentieel van deze jongeren blijvend te ondersteunen, op weg naar een meer inclusieve samenleving.

Alexander Minnaert, Ph.D., graduated with a master’s degree in educational, school, and medical psychology at the University of Leuven in Belgium. He obtained his teacher education certificate for secondary and higher education, both in Belgium and the Netherlands, a post-graduate certificate in learning and instruction at the Friedrich-Schiller Universität Jena in Germany; and received his doctorate in educational psychology at the University of Leuven in 1996. In 1997, he was appointed assistant and associate professor in instructional sciences and clinical education at the Department of Education, Leiden University. In 2004, he became full professor at the University of Groningen with a focus on learning and development, inclusion and special needs education, motivations and emotion, giftedness, and clinical educational research methodology. He is appointed till 2029 as scientific advisory board member of the Academy of Finland.

31 Augustus 9.30-12.30 – Pre-conference workshop ‘Voices from practice and voices from science of reaching the potentials of gifted and talented students’

In this workshop, Alexander Minnaert will unfold a kaleidoscopic view on the (in and out of) school situation of the gifted and talented. He will focus on the policy towards the gifted and talented, the voices from educational and counseling practice and the voices of the students themselves, and on the state-of-the-art in scientific research concerning the efforts in reaching the potentials of gifted and talented students. There will be room for in-depth discussion and for exchange of views with all participants. The workshop will comprise a presentation, some statements to foster discussion and some case-study examples to reflect upon.

1 September 10.45-12.15 – Keynote Nederlandstalig Programma ‘Denken en handelen vanuit mogelijkheden, ja, maar vergeet onze dubbel bijzondere stem niet’

Met voorbeelden vanuit eigen onderzoek naar dubbelbijzondere leerlingen (= leerlingen met een gave, maar ook met een psychopedagogische uitdaging) en hun leraren zal Alexander Minnaert de indringende boodschap onderbouwen dat veel potentieel verloren gaat als we voortkabbelen zoals het er nu vaak (noodgedwongen) in de onderwijspraktijk aan toe gaat. Vaak lopen we tegen grenzen en onmogelijkheden aan om deze leerlingen passend te ondersteunen met frustratie en voortijdig schoolverlaten tot gevolg. Denken en handelen vanuit wat wèl mogelijk is, vraagt van ons allen om buiten de lijntjes te kleuren en om grensverleggende uitdagingen aan te gaan zonder de bestemming vooraf te kennen. De cognitieve, sociaal-emotionele en motivationele wereld van deze leerlingen is immers veel complexer en veelzijdiger dan gedacht en de uitdagingen zijn immens. De oplossingen daarentegen zijn – zoals te horen is door te luisteren naar de stem van deze leerlingen zelf – vaak (maar niet altijd) ontluisterend fundamenteel. Een NL-alert is op zijn plaats om het groeipotentieel van deze jongeren blijvend te ondersteunen en hen voor te bereiden “op weg” naar een meer inclusieve samenleving.

2 September 9.00-10.00 – Keynote ECHA2022 ‘Inclusive support in favor of twice-exceptional students’

The contribution of Alexander Minnaert will focus on inclusion practices in favor of twice-exceptional (2e) students, namely students that are blessed with a gift and a psycho-educational challenge. To safeguard optimal development and equitable quality education, learning and guided teaching should focus on both cognitive and non-cognitive aspects of 2e students. Although familiarity with the concept of twice-exceptionality is increasing, not so much consensus exists in schools on how to approach these students. Beyond, many questions still exist regarding full inclusive support and/or tailored quality practices for these 2e students to gain their self-regulation and self-determination, to overcome their frustration and negative school-related emotions, to prevent early dropout and the loss of talent. Hence, an overview will be presented on the literature and (clinical) research findings concerning 2e students, i.e., gifted students with specific learning disorders, with ADHD, and/or with ASD. Recommendations to further research, professionalization and policy will be provided.

Wil één of meerdere sessies van Alexander Minnaert bijwonen? Meld je dan aan voor de pre-conference op 31 augustus, de ECHA2022 Conferentie en/of het Nederlandstalige Programma. Meer informatie vind je op de website van ECHA2022.

ECHA2022

Categories: NTCN