Bert Benthem

Bert Benthem is bestuurslid bij het NTCN. Na verschillende functies in het bedrijfsleven is hij meer dan 20 jaar werkzaam geweest als docent op een school voor voortgezet onderwijs. Hij heeft hier niet alleen lesgegeven, maar ook andere taken vervuld.  


Als docent kwam Bert in aanraking met het begrip onderpresteren. Er zaten leerlingen bij hem in de klas die over voldoende cognitieve capaciteiten beschikten, maar cijfermatig gezien uitvielen. Het bleek dat ‘slimme’ kinderen kunnen onderpresteren. Deze meer- en hoogbegaafde (MHB) kinderen hebben soms hun executieve vaardigheden 1 minder goed ontwikkeld, omdat ze deze nog niet nodig hadden in hun leerproces. Op een gegeven moment lopen ze toch tegen hun grenzen aan, met onderpresteren als gevolg.

Door zich te verdiepen in dit proces, werd al snel duidelijk dat het aanleren van executieve vaardigheden niet het enige is dat MHB-leerlingen tijdens hun opleiding nodig hebben; ze hebben specifieke onderwijsbehoeften. Getriggerd door dit inzicht heeft Bert verschillende cursussen en workshops gevolgd en congressen bezocht. Daardoor heeft hij de noodzakelijke kennis verworven. Hiermee kon hij, samen met een aantal collega’s, op zijn VO-school een programma voor MHB-leerlingen opzetten. Belangrijkste onderdeel van dit programma was een peergroup. De MHB-leerlingen uit deze groep kwamen wekelijks bijeen om over allerlei onderwerpen te praten. Soms werden de onderwerpen door de begeleiders aangereikt, soms ook door de deelnemers zelf. Tijdens andere bijeenkomsten ontstonden er spontaan discussies en gesprekken. Deze peergroup bleek dan ook in een grote behoefte te voorzien.

Na zijn pensionering wilde Bert zijn kennis en ervaring op het gebied van leerlingen met kenmerken van (hoog-)begaafdheid blijven inzetten en daarom is hij begeleider bij de POINT-werkplaatsen (Passend Onderwijs Ieder Nieuw Talent) geworden. Sinds 1 januari 2025 is hij bestuurslid van het NTCN.

1 Een verzamelterm voor denkprocessen die belangrijk zijn voor en bij het uitvoeren van sociaal en doelgericht gedrag.